Tools voor volleybaltrainers

Totaaloverzicht van Luc Engelen

Dit is het totaaloverzicht van het nieuwste trainingsmateriaal van Luc Engelen. Bij elk onderdeel zie je de laatste 10 toevoegingen.

Oefeningen

Verdediging van buitenaanvaller en diagonaal

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
8 tot 12
Diagram van de volleybaloefening 'Verdediging van buitenaanvaller en diagonaal'

T brengt de bal in het spel met een service op het verdedigende team. De eerste aanval van elke rally moet volgens opdracht aangevallen worden:

  • 5 keer aanvallen op positie 4

...

Aanval: Algemeen Blok: Algemeen Oefenvorm: Groot team tegen groot team Oefenvorm: Groot team tegen klein team Servicepass: Algemeen ...

Zandloper

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
8 tot 10
Diagram van de volleybaloefening 'Zandloper'

De achterspelers passen de service, verdedigen en vallen aan. De spelers aan het net blokkeren en setuppen. De teams serveren om en om. De speler die serveert gaat passen op de plaats van degene die de laatste service gepasst heeft.

...

Aanval: Positie 2 Aanval: Positie 4 Aanval: Positie 6 Blok: Individueel blok Oefenvorm: Groot team tegen groot team ...

Eén side-out en drie keer verdedigen

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
9 tot 13 spelers of meer
Diagram van de volleybaloefening 'Eén side-out en drie keer verdedigen'

Team B serveert en team A speelt side-out. Als de rally uitgespeeld is, gooit de trainer drie free balls naar team B. Ook deze rallies worden uitgespeeld. Vervolgens draaien beide teams drie rotaties door. Team B serveert weer, gevolgd door drie free balls van de trainer. Daarna veranderen beide teams van samenstelling.

...

Aanval: Algemeen Blok: Blokkeersysteem Blok: Uitgangsopstelling Oefenvorm: Groot team tegen groot team Oefenvorm: Groot team tegen klein team ...

Tweemansblok tegen drie aanvallers

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
6 tot 13 spelers of meer
Diagram van de volleybaloefening 'Tweemansblok tegen drie aanvallers'

De spelers met bal (S) serveren om beurten. De aanvallers (A) en de libero (L) passen naar de spelverdeler (SV), die vervolgens een setup geeft op positie 2, 3 of 4 voor de aanvallers of de middenaanvaller (M). De aanvallers mogen aan het net aanvallen. De blokkeerders (B) zetten een tweemansblok. De vrije netspeler neemt zijn verdedigingspositie in. Na drie aanvallen wisselt elke aanvaller van rol met één van de serveerders. De blokkeerders, spelverdeler, libero en middenaanvaller blijven een aantal minuten staan.

...

Aanval: Positie 2 Aanval: Positie 3 Aanval: Positie 4 Blok: Blokkeersysteem Blok: Positie 2 ...

Voorspelbaar verdedigen

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
9 tot 12
Diagram van de volleybaloefening 'Voorspelbaar verdedigen'

Trainer T serveert een eenvoudige bal naar team B. Team B valt aan volgens opdracht en team A verdedigt deze aanval. De rally wordt uitgespeeld. Team B gaat over op de volgende opdracht als team A drie keer gescoord heeft. De opdrachten voor team B zijn als volgt:

...

Aanval: Algemeen Blok: Individueel blok Blok: Positie 3 Oefenvorm: Groot team tegen groot team Oefenvorm: Groot team tegen klein team ...

Aanval op positie 1 en 6

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
8 tot 12
Diagram van de volleybaloefening 'Aanval op positie 1 en 6'

Team B serveert. Team A doorloopt rotaties 4, 3 en 2. Op de service van team B mag team A alleen op positie 1, 6 of 3 aanvallen. In de rally mag op alle posities aangevallen worden. Er wordt doorgedraaid als team A twee punten op rij scoort.

...

Aanval: Positie 1 Aanval: Positie 3 Aanval: Positie 4 Aanval: Positie 6 Blok: Individueel blok ...

Bal in het spel houden met twee- of drietallen

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
6 tot 12
Diagram van de volleybaloefening 'Bal in het spel houden met twee- of drietallen'

De trainer T brengt de bal in het spel aan de kant van team A (de kant waar het reserveteam C staat). Team A bouwt een aanval op. Als de bal over het net gaat, verplaatst het team zich naar de achterlijn achter team B. Team B bouwt vervolgens een aanval op en verplaatst zich daarna naar de achterlijn aan de overkant. Team C heeft ondertussen de plaats van team A ingenomen, waarna de oefening op dezelfde manier verder gaat.

...

Aanval: Algemeen Basis: Slaan uit stand Oefenvorm: Klein team tegen klein team Trainingsonderdeel: Warming-up Verdediging: Algemeen

Scoren op free ball

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
4 tot 13 spelers of meer

Twee gelijkwaardige teams spelen tegen elkaar. Team A begint met serveren. Het team dat de rally wint, krijgt een serie free balls van de trainer. Voor elke rally die ze winnen, verdienen ze een punt en krijgen ze een nieuwe free ball. Dit blijft zo doorgaan totdat ze een rally verliezen. Vervolgens serveert team B en gaat de oefening op dezelfde manier verder.

...

Aanval: Algemeen Blok: Algemeen Oefenvorm: Groot team tegen groot team Oefenvorm: Groot team tegen klein team Oefenvorm: Klein team tegen klein team ...

Alle rotaties doorlopen

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
8 tot 13 spelers of meer
Diagram van de volleybaloefening 'Alle rotaties doorlopen'

Team A doorloopt alle zes de rotaties. Alleen team B serveert. Er wordt pas een positie doorgedraaid als team A twee keer achter elkaar gescoord heeft op de service van team B. Als team A alle rotaties doorlopen heeft, veranderen de teams van samenstelling.

...

Aanval: Algemeen Blok: Algemeen Oefenvorm: Groot team tegen groot team Oefenvorm: Groot team tegen klein team Opslag: Algemeen ...

Dynamische warming up

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
1

Shoulder T's, Y's and I's

90 - 90's

...

Oefenvorm: Individueel Trainingsonderdeel: Warming-up

Trainingen

Blok en verdediging

Trainer:
Geplaatst op:

Deze training gaat verder met het verdedigingssysteem dat we vorige week getraind hebben en legt daarbij extra nadruk op de blokkering.

Verdedigingssysteem

Trainer:
Geplaatst op:

Tijdens onze eerste oefenwedstrijd en training bleek dat er misverstanden waren over waar iedereen moet staan in de verdediging. Daarnaast werd er zelden vanaf positie 6 aangevallen en nam de diagonaal de setup over. Deze training is een eerste stap om daar verandering in te brengen.

Side out

Trainer:
Geplaatst op:

Dit was de eerste en enige training voor de eerste oefenwedstrijd van het seizoen, vandaar dat het grootste deel van de training besteed werd aan het doorlopen van alle rotaties in verschillende teamsamenstellingen.

Clinic Vital Heynen voor de NVVO

Trainer:
Geplaatst op:

Op zaterdag 21 mei 2016 demonstreerde Vital Heynen een aantal oefeningen zoals hij ze vaak gebruikt tijdens zijn trainingen. Deze demonstratie was onderdeel van de VT4/5 clinic van de NVVO die hij dat weekend verzorgde met Bert De Cuyper.

...

PVB training geven - VT3

Trainer:
Geplaatst op:

Deze training heb ik in 2009 gebruikt voor de proeve van bekwaamheid "training geven" als onderdeel van de VT3 opleiding. Ik zou het tegenwoordig anders aanpakken, maar het is desondanks geen onaardige training.

DKJO dames 1 - Jeroen van Vugt - oktober 2009

Trainer:
Geplaatst op:

Dit is een training voor DKJO dames 1 van Jeroen van Vugt uit oktober 2009. DKJO dames 1 speelde destijds 1e klasse.

Hajraa heren 1 - Misha Latuhihin - november 2009

Trainer:
Geplaatst op:

Dit is een training van Misha Latuhihin uit november 2009 voor Hajraa heren 1. Als ik het me goed herinner speelde Hajraa heren 1 destijds tweede divisie.

Demonstratietraining Redbad Strikwerda en Frans Bosch voor de NVVO

Trainer:
Geplaatst op:

Op zaterdag 8 juni 2013 gaf Redbad Strikwerda met medewerking van Frans Bosch een demonstratietraining tijdens de jaarlijkse VT4/5 clinic van de Nederlandse Vereniging voor Volleybaloefenmeesters (NVVO). Tijdens de training werden praktijkvoorbeelden gegeven om de theorie van de avond ervoor te illustreren.

...

Demonstratietraining Marinus Wouterse en Frans Bosch voor de NVVO

Trainer:
Geplaatst op:

Op zaterdag 8 juni 2013 gaf Marinus Wouterse met medewerking van Frans Bosch een demonstratietraining tijdens de jaarlijkse VT4/5 clinic van de Nederlandse Vereniging voor Volleybaloefenmeesters (NVVO). Tijdens de training werden praktijkvoorbeelden gegeven om de theorie van de avond ervoor te illustreren.

...

Demonstratietraining Angelique Willems en Bart Schmeits voor de NVVO

Trainer:
Geplaatst op:

Op zondag 11 januari 2015 gaven Angelique Willems en Bart Schmeits een demonstratietraining tijdens de VT2/3 clinic van de Nederlands vereniging voor volleybaloefenmeesters (NVVO). Angelique en Bart zijn beiden ervaren CMV-trainers.

...