Tools voor volleybaltrainers

Twee aanvallers tegen een driemansblok - Triggerwords, visualisatie en oogcontrole

Trainer:
Geplaatst op:
Type:
Enkele oefening
Aantal spelers:
4 tot 10
Diagram van de volleybaloefening 'Twee aanvallers tegen een driemansblok - Triggerwords, visualisatie en oogcontrole'

A1 en A2 passen en vallen aan op positie 2 en 4. SV is spelverdeler. B1, B2 en B3 blokkeren. S1 en S2 serveren om beurten en lopen na hun service het veld in. A1 en A2 moeten aanvallen naar degene die geserveerd heeft. De serveerder vangt de aanval, waarna de volgende speler serveert.

De oefening draait om het toepassen van een aantal instrumenten uit het boek Mindset van Jackie Reardon: triggerwords, visualisatie en oogcontrole.

  • B1, B2 en B3 gebruiken de dode spelmomenten om te visualiseren hoe ze de aanval van A1 of A2 gaan blokkeren. Ze stellen zich voor hoe ze met hun handen over het net reiken en zien hun handen de bal tegenhouden.
  • S1 en S2 bepalen voor zichzelf een triggerword dat beschrijft hoe ze tijdens deze oefening willen serveren. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor "strak" of "zoek de lijn op." Dit woord herhalen ze voor zichzelf op het moment dat ze aan de beurt zijn om te serveren.
  • SV bepaalt voor zichzelf een triggerword dat beschrijft hoe ze willen spelverdelen.
  • A1 en A2 passen oogcontrole toe om zich niet af te laten leiden door wat er tijdens de training om hen heen gebeurt. Ze doen dit door zich te focussen op de bal van degene die gaat serveren, vanaf het moment dat duidelijk is wie er gaat serveren tot het moment dat de bal bij de spelverdeler is.

Voor deze oefening heb je minimaal een aanvaller, een spelverdeler, iemand die blokkeert en iemand die serveert nodig. Je zou de opstelling in het diagram nog kunnen uitbreiden met een extra passer of een extra speler die serveert.

Aanval: Algemeen Aanval: Positie 2 Aanval: Positie 4 Blok: Positie 2 Blok: Positie 3 ...